• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Aktualności

07/02/2012 - 16:14 | PM

ZACHĘTA DO SZTUKI NALEWEK

 

W dniach 2-4.12.2011r. odbył się wyjazd szkoleniowy do Ustronia woj. Wielkopolskie zorganizowany przez Lokalną Grupę Działania ?Zakole Dolnej Wisły?.

Grupa uczestników szkolenia liczyła 25 osób oraz 5 osób z LGD  ?Wrota Wielkopolski?.

W związku z koniecznością realizacji założeń Lokalnej Strategii Rozwoju  "Zakola Dolnej Wisły" zgodnie z umową  ramową  z dnia 3 lipca 2009 r, zobowiązani jesteśmy do przeprowadzania jej systematycznego monitoringu.

W kwietniu 2012 r. Lokalna Grupa Działania "Zakole Dolnej Wisły" planuje nabór wniosków w ramach działania Wdrażanie Lokalnych Strategii Rozwoju objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w zakresie operacji które odpowiadają warunkom przyznania pomocy w ramach działań: "Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej" oraz "Tworzenie i rozwój mikroprzedsiebiorstw".

W dniu 19 grudnia Rada Stowarzyszenia "Lokalna Grupa Działania" spotkała się w Kijewie Królewskim celem rozpatrzenia 7 odwołań, jakie wpłynęły w związku z oceną Małych Projektów. 

24/12/2011 - 15:57 | PM

Życzenia Świąteczne

Świąt  Bożego Narodzenia 
Wypełnionych radością i miłością,
niosących spokój i odpoczynek
oraz Nowego Roku 2012

07 grudnia Rada Lokalnej Grupy Działania "Zakole Dolnej Wisły" dokonała oceny 13 wniosków złożonych w ramach naboru na tzw. "Małe Projekty", który zakończono 25 listopada 2011 r.

Wszystkie operacje uznano za zgodne z Lokalną Strategią Rozwoju.

Punktacja uzyskana przez poszczególne wnioski podczas oceny według lokalnych kryteriów wyboru w poniższym załączniku.

 Procedura odwołania od rozstrzygnięć organu decyzyjnego.

Wnioskodawca w terminie najpóźniej 7 dni kalendarzowych od dnia zamieszczenia listy ocenionych operacji na stronie internetowej LGD, ma możliwość złożenia w Biurze Lokalnej Grupy Działania "Zakole Dolnej Wisły"odwołania od rozstrzygnięć Rady Stowarzyszenia. Jeśli termin złożenia odwołania upływa w dniu ustawowo wolnym od pracy Wnioskodawca zobowiązany jest złożyć odwołanie w pierwszym dniu roboczym następującym po tym terminie. W terminie określonym przez Zarząd w porozumieniu z Przewodniczącym Rady, Rada przeprowadza procedurę odwoławczą i jeśli zmieni rozstrzygnięcie ustala nową listę operacji wybranych i niewybranych. Rada Stowarzyszenia przeprowadza procedurę odwoławczą zgodnie z załącznikiem nr 4 do Regulaminu Rady Stowarzyszenia w następującej kolejności i formie:

-   Każdy wnioskodawca ma prawo do odwołania się od rozstrzygnięcia Rady Stowarzyszenia. 
-   Wnioskodawca po zamieszczeniu listy ocenionych operacji  ma prawo w terminie 7 dni kalendarzowych złożyć pisemny wniosek  o ponowną ocenę operacji. W tym samym terminie wnioskodawcy przysługuje prawo wglądu do protokołu oceny w Biurze Lokalnej Grupy Działania ?Zakole Dolnej Wisły?.
-    Odwołanie ma postać wniosku do Zarządu Stowarzyszenia o ponowne rozpatrzenie wniosku o przyznanie pomocy, według poniższego wzoru udostępnionego przez Zarząd Stowarzyszenia 
-    Zarząd Stowarzyszenia kieruje złożony wniosek do Rady Stowarzyszenia jako jedynego organu uprawnionego do rozpatrywania odwołań, 
-    Odwołanie podlega ponownemu rozpatrzeniu przez Radę Stowarzyszenia wniosku o przyznanie pomocy na posiedzeniu zwołanym przez Przewodniczącego Rady lub jego zastępcę w terminie nie dłuższym niż 7 dni od dnia zakończenia terminu składania odwołań. 
-    Wniosek o ponowne rozpatrzenie wniosku o przyznanie pomocy musi zostać szczegółowo uzasadniony.
-    Wniosek o ponowne rozpatrzenie operacji pozostaje bez rozpatrzenia w przypadku gdy:
*   został wniesiony po upływie terminu określonym dla odwołań,
*    został wniesiony przez nieuprawniony podmiot, tzn. nie będący wnioskodawcą, którego wniosek o przyznanie pomocy podlegał ocenie,
*   nie zawierał pisemnego uzasadnienia lub innych danych wymaganych we wniosku o ponowne rozpatrzenie.
-    W momencie ponownego rozpatrywania wniosku o przyznanie pomocy członkowie Rady Stowarzyszenia  rozpatrują wniosek na podstawie kryteriów obowiązujących w danej operacji i tylko w tych jego elementach, których dotyczy uzasadnienie podane przez wnioskodawcę. 
-    Rada Stowarzyszenia podejmuje uchwałę o pozytywnym lub negatywnym rozpatrzeniu wniosku zwykłą większością głosów przy obecności co najmniej połowy członków uprawnionych do głosowania.
-    Wniosek o przyznanie pomocy, który w wyniku ponownego rozpatrzenia uzyskał liczbę punktów, która kwalifikowałaby go do przyznania pomocy w danym naborze zyskuje prawo wyboru w ramach dostępnych środków.
-    Wniosek o ponowne rozpatrzenie wniosku o przyznanie pomocy może zostać złożony tylko jeden raz.

Zarząd Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Zakole Dolnej Wisły" zawiadamia o posiedzeniu Rady Stowarzyszenia, które odbędzie się w dniu07.12.2011 r. w Szkole Podstawowej w Grzybnie o godz16:30 celem oceny i wyboru operacji  w ramach działania 4.1/413 "Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju": "Małe projekty"

Dnia 25 listopada 2011 r. zakończyliśmy nabór wniosków w zakresie "małych projektów" tj. operacji, które nie odpowiadają warunkom przyznania pomocy w ramach działania osi 3 Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, ale przyczyniają się do osiągnięcia celów tej osi.

24/11/2011 - 15:42 | PM

ZAPRASZAMY NA WARSZTATY

Zapraszamy na warsztaty:

2-4 grudnia 2011 roku "Zachęta do sztuki nalewek" Ustronie   "DWÓR" woj. wielkopolskie.

 

PROGRAM

 

2.12.2011r. (piątek)

12.oo wyjazd

16.oo - zakwaterowanie

17.oo - wykłada "Historia nalewkarstwa w Polsce"(prof. Jarosław Dumanowski)

19.oo kolacja

 

3.12.2011 r. (sobota)

9.oo - śniadanie

9.30 - 11.oo  wstęp do tworzenia smaków: co to jest nalewka, owoce  woda, alkohol, niezbędne akcesoria. (Hieronim Błażejak)

11.oo.-13.oo  zajęcia praktyczne - nalewka imbirowa (Hieronim Błażejak)

13.oo-14.oo przerwa obiadowa

14.oo - 16.oo  zajęcia praktyczne - nalewka tarninowa (Hieronim Błażejak)

16.oo-17oo -  nalewki w kuchni i przy stole  - sztuka łączenia nalewek z potrawami (Hieronim Błażeja, Zbigniew Kmieć, prof. Jarosław Dumanowski)

17.oo-19.oo sztuka degustacji nalewek, kupażowanie  (Hieronim Błażejak, Zbigniew Kmieć)

19.oo - "turniej nalewek", kolacja.

 

4.12.2011 r. (niedziela)

9.oo - śniadanie

9.30 - 13.oo  zajęcia praktyczne - nalewka żurawinowa  i pomarańczowo-kawowa. (Hieronim Błażejak)

13.oo - 14.oo obiad

14.oo- wyjazd

18.oo - powrót

8-10 grudnia 2011 roku "Adwent, wigilia i święta " obyczaje kulinarne w kujawsko " pomorskim", "Gęś od święta i w przetworach", Boże narodzenie za granicą ? Francja?

 

PROGRAM

Czwartek ? 8 grudnia  2011

9.00 - 9.30 zbiórka uczestników warsztatów - zakwaterowanie.

9.30 - 10.00 śniadanie

10.00 - 10.30  wprowadzenie uczestników w tematykę i przebieg warsztatów? Barbara Gandziarowska,

Panel - Potrawy adwentowe i wigilijne

10.30 - 12.00 zajęcia praktyczne - Olej swojski rzepakowy przykłady zastosowań oleju w adwencie i na wigilię w tym "Kwaśnica z grzybami i kaszą gryczaną z zasmażką na oleju rzepakowym - Piotr Lenart, kucharz restauracji "Ostromecka".

12.00 - 14.00 zajęcia praktyczne - Zupy wigilijne z polskich kuchni regionalnych: barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, wigilijna zupa z brzadu, zupa wigilijna z buraka cukrowego; rosopitka - str. 40 KzR; zupa rybna z Burgundii; inne zaproponowane przez uczestników ? Grażyna Szelągowska, kucharz restauracji ?Ostromecka?.

14.00 ? 15.00 obiad

15.00 ? 16.00 Śledzie: w swojskim oleju rzepakowym z cebulą; wigilijny śledź z octu z marchewką i cebulą; śledź w śmietanie z kwaśnym jabłkiem - Piotr Lenart, kucharz restauracji "Ostromecka".

16.00 - 17.00 Potrawy na wigilię: wigilijny groch z kapustą str.59 ? KzR; klopsiki ziemniaczane str. 72 "KzR; pierogi rybne, pierogi z kapustą i grzybami; ciasto wigilijne zaproponowane przez uczestników;

17.00 ? 18.30 ?Potrawy adwentowe i świąteczne tradycja i obyczaj? ? wykład Grażyna Szelągowska Muzeum Etnograficzne w Toruniu.

18.30 - 20.00 Ryby w sosach: Dorsz smażony z jabłkami; Lin w sosie śmietanowym z marchewką i grzybami; karp w sosie powidłowym; inne zaproponowane przez uczestników - Piotr Lenart, kucharz restauracji "Ostromecka"

20.00 - kolacja wigilijna

Piątek 9 grudnia 2011

9.00 ? 9.30 - śniadanie ? bufet zimny i ciepły, kawa, herbata

9.30 - 12.00 - zajęcia praktyczne "  Gęsina przetwórstwo: Confit z gęsi - metoda przetwarzania i konserwacji drobiu rodem z Francji; świąteczna strawa z gęsich wątróbek str. 42 KzR ; gęś w ziołach wędzona na ciepło; kiełbaski z szyjek gęsich " Piotr Lenart, kucharz restauracji "Ostromecka";

12.00 - 14.30 Gęsina potrawy: gęś faszerowana kaszą z grzybami; gęś pieczona z kiszoną kapustą; gęś po kołudzku - faszerowana jabłkami; pierogi z gęsiną; gęsi pipek -Piotr Lenart, kucharz restauracji "Ostromecka";

14.30 - 15.30 obiad

15.30 - 17.00 "Gęś -  smak i znak rozpoznawczy kujawsko - pomorskiego" dr Halina BIELIŃSKA Instytut Zootechniki Kołuda Wielka.

17.00 - 18.30 Boże Narodzenie we Francji w aspekcie obyczajowym i kulinarnym - Renata KAWAŁA - romanistka, znawczyni kultury i cywilizacji romańskiej.

18.30 - 20.00  kolacja i posumowanie części teoretycznej i praktycznej warsztatów

Sobota 10 grudnia 2011

9.30 - 10.00 śniadanie dla wystawców -12 osób

10.00 - 11.00 przygotowanie stoisk kiermaszowych

11.00 - 19.00  kiermasz produktów i degustacja potraw

13.00  obiad dla wystawców - 12 osób

11.00 ? 13.00 ocena dań konkursowych dostarczonych do restauracji. Ogłoszenie wyników.

19.00 kolacja dla wystawców - 12 osób

11/11/2011 - 15:41 | PM

Szkolenie z Małych Projektów

  W terminie od 4 listopada - do 25 listopada 2011 r. istnieje możliwość składania za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania Zakole Dolnej Wisły wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju w zakresie małych projektów tj. operacji, które nie odpowiadają warunkom przyznania pomocy w ramach działań osi 3 Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, ale przyczyniają się do osiągnięcia celów tej osi.

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.

Strona korzysta z plików cookie