• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

 

Kijewo Królewskie, 20.01.2022 r.

 

OGŁOSZENIE O NABORZE WNIOSKÓW NA PODEJMOWANIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ

 

Lokalna Grupa Działania „Zakole Dolnej Wisły” 

informuje o możliwości składania wniosków o udzielenie wsparcia na operacje realizowane przez podmioty inne niż LGD

w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 

Nr konkursu LGD: 1/2022

Termin składania wniosków: od   15.02.2022 r. godz. 8.00 – do  01.03.2022 r. godz. 12.00

                                                                   Miejsce składania wniosków:                                                                

Biuro Lokalnej Grupy Działania „Zakole Dolnej Wisły”
ul. Chełmińska 7b, 86-253 Kijewo Królewskie

Wnioski należy składać bezpośrednio, tj. osobiście albo przez pełnomocnika albo przez osobę uprawnioną do reprezentacji, w miejscu i terminie wskazanym w ogłoszeniu.

Tryb składania wniosków:

Wnioski wraz z załącznikami należy składać na odpowiednich formularzach w 2 egzemplarzach w wersji papierowej, do której należy załączyć wniosek i biznesplan w wersji elektronicznej na elektronicznym nośniku danych (np. CD, pendrive).

Forma wsparcia: premia

Zakres tematyczny operacji:

Rozwój przedsiębiorczości na obszarze wiejskim objętym strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność przez podejmowanie działalności gospodarczej, w tym podnoszenie kompetencji osób realizujących operacje w tym zakresie (§2 ust. 1 pkt. 2 lit. a  Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 września 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020( Dz. U. z 2020 r. poz. 1555 z późn. zm.)

Nabór dotyczy wskaźników produktu: Liczba operacji polegających na utworzeniu nowego przedsiębiorstwa oraz Liczba szkoleń. Wartości wskaźników do osiągnięcia w ramach naboru wskazane zostały w zał. nr 11 do ogłoszenia.

Obowiązujące w ramach naboru warunki udzielenia wsparcia – zostały określone
w załączniku nr 7  do ogłoszenia.

Lista wymaganych dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udzielenia wsparcia oraz kryteriów wyboru operacji – stanowi załącznik nr 8 do ogłoszenia.

Obowiązujące w ramach naboru kryteria wyboru operacji – stanowią załącznik  nr 9  do ogłoszenia.

Minimalna wymagana liczba punktów w ramach oceny wg lokalnych kryteriów wyboru –27 pkt.

/spełnienie powyższego minimum punktowego  jest niezbędne do wyboru operacji przez Radę LGD/

UWAGA!!!  W przypadku równej ilości uzyskanych punktów w ramach oceny pod względem lokalnych kryteriów wyboru o miejscu na liście operacji wybranych decyduje wyłącznie data i godzina złożenia wniosku o przyznanie pomocy w Biurze LGD.

Limit środków w ramach naboru:  194.771,66 EURO,  

779.086,64 zł ( według kursu 1 euro  = 4,00 zł)

Kwota wsparcia: 70.826,00 

Dodatkowe informacje: Lokalna Strategia Rozwoju Zakola Dolnej Wisły na lata 2016-2023, procedura oceny i wyboru operacji, formularz wniosku o udzielenie wsparcia, formularz wniosku o płatność, formularz umowy o udzielenie wsparcia a także lokalne kryteria wyboru operacji znajdują się w siedzibie Lokalnej Grupy Działania Zakole Dolnej Wisły (ul. Chełmińska 7b, 86-253 Kijewo Królewskie) oraz na stronie internetowej:  www.zakolewisly.pl,

Szczegółowe informacje udzielane są dodatkowo w Biurze Lokalnej Grupy Działania „Zakole Dolnej Wisły”

Pytania należy kierować na adres email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. (w tytule maila wpisując numer konkursu LGD) lub telefonicznie: 56 676 44 36

Ochrona danych osobowych:  klauzule informacyjne i klauzule zgody  na przetwarzanie danych osobowych dostępne są na stronie internetowej www.zakolewisly.pl (panel boczny; do pobrania - zakładka RODO)

OGŁOSZENIE O NABORZE - WERSJA PDF DO POBRANIA

Załączniki do ogłoszenia:

  1. Formularz wniosku o przyznanie pomocy (wersja 4z)
  1. Instrukcja wypełniania wniosku o przyznanie pomocy (wersja 4z)
  2. Biznesplan (wersja 4z)
  1. Formularz umowy o przyznaniu pomocy wersja 5z
  1. Formularz wniosku o płatność (wersja 4z)
  1. Instrukcja wypełniania wniosku o płatność (wersja 4z)

       UWAGA !!! - załączniki numer 4-6 do zapoznania się, wymagane na etapie podpisania umowy i płatności

  1. Obowiązujące w ramach naboru warunki udzielenia wsparcia;
  2. Lista wymaganych dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udzielenia wsparcia oraz kryteriów wyboru operacji;
  3. Lokalne kryteria wyboru operacji w ramach Przedsięwzięcia LSR wyciąg z dokumentu towarzyszącego LSR: Lokalne Kryteria Wyboru (operacje realizowane przez inne podmioty niż LGD) wraz z procedurą ustalania lub zmiany kryteriów w ramach LSR;
  4. Opis operacji pod kątem lokalnych kryteriów wyboru dla przedsięwzięcia: Tworzenie nowych przedsiębiorstw
  5. Cele ogólne i szczegółowe LSR, przedsięwzięcia wraz ze wskazaniem planowanych do osiągnięcia w ramach naboru wniosków o przyznanie pomocy wskaźników.
  6. Procedura wyboru i oceny  operacji realizowanych przez podmioty inne niż LGD w ramach Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność
  7. Wzór oświadczenia do kryterium nr 5

W Płutowie, dzięki grupie nieformalnej Aktywne Płutowo 18 listopada odbyły się trzecie warsztaty kulinarne projektu pod nazwą "Kulinarna Europa- sąsiedzkie pichcenie".

Warsztaty poprowadziła w ramach wolontariatu przez Agnieszka Zawitowska.

Potrawy, które przyrządzili uczestnicy warsztatów to:
Kanaryjska zupa z czerwonej soczewicy z batatami; Naleśniki z szpinakiem w sosie beszamelowym, zapiekane w piekarniku oraz mascarpone z owocami na deser.

Dodatkiem, który mieli okazję posmakować uczestnicy warsztatów było sushi z krewetkami oraz łososiem.

W Brzozowie, dzięki KGW Brzozowo odbyły się warsztaty rękodzielnicze o tematyce świątecznej w ramach programu Działaj Lokalnie .

29 listopada w Gminny Ośrodek Kultury w Kijewie Królewskim w ramach współpracy z OSP Płutowo odbyły się warsztaty rękodzielnicze, podczas których uczestnicy wykonali bawełnianie torby decoupage.
Projekt dofinansowany w ramach Programu Działaj Lokalnie
18 października w Gminny Ośrodek Kultury w Kijewie Królewskim w ramach współpracy z OSP Płutowo odbyły się warsztaty pod nazwą "Las w słoiku".
Projekt dofinansowany w ramach Programu Działaj Lokalnie
W Płutowie dzięki grupie nieformalnej Aktywne Płutowo w dniu 30 listopada odbyły się warsztaty decoupage z projektu pod nazwą
"Kulinarna Europa - sąsiedzkie pichcenie".
Profesjonalne warsztaty w ramach wolontariatu przeprowadziła Ania z Owoce Mojej Wyobraźni - Ania Pawlak
Uczestnicy warsztatów mieli okazję poznać specjalne preparaty do zdobień projektów oraz wykonać swoją własną bombkę decoupage ze złoceniami na ozdobnym wieszaczku według projektu Ani.

W Brzozowie dzięki KGW Brzozowo w ramach projektu pod nazwą "Stacja Brzozowo- świetlica, wspólne miejsce spotkań, integracji i odpoczynku" trwają prace remontowe, angażujące mieszkańców do wspólnej pracy. Nie możemy się doczekać efektu końcowego i życzymy powodzenia.
Środki na to działanie zostały przyznane z programu Działaj Lokalnie wdrażanego przez Akademia Rozwoju Filantropii w Polscei Lokalną Grupę Działania "Zakole Dolnej Wisły"

W Kiełpiu odbyły się warsztaty tworzenia muralu, które zorganizował Koło Gospodyń Wiejskich w ramach projektu "Żądła rządzą". Projekt realizowany jest w ramach programu Działaj Lokalnie wdrażanego przez Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce oraz nasz Ośrodek ☺️☺️ Warsztaty poprowadził "Człowiek Artysta", w efekcie których przystanek autobusowy zyskał nowe oblicze.
 
Zapraszamy do podziwianie efektów ich pracy
W Płutowie, dzięki grupie nieformalnej Aktywne Płutowo
21 października odbyły się drugie warsztaty kulinarne projektu pod nazwą "Kulinarna Europa- sąsiedzkie pichcenie".
Warsztaty były prowadzone w ramach wolontariatu przez Agnieszkę Zawitowską.
Potrawy, które przyrządzili uczestnicy warsztatów to:
Pumpkin Soup (zupa dyniowa z prażonymi pestkami dyni, słonecznikiem i serem feta),
Vitello Tonnato (polędwiczka wieprzowa w sosie z tuńczyka, anchois i kaparami, która była podana z marchewką na maśle) oraz
angielski pudding z czerstwego pieczywa.
Dodatkiem, który mieli okazję posmakować uczestnicy warsztatów były owoce, które widać na zdjęciach. Uczestnicy smakowali Kiwano, Mango, Melona, Granata oraz Miechunkę Peruwiańską.

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.

Strona korzysta z plików cookie