Aktualności
Sukces!!!
Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa ogłosiła listę rankingową projektów rekomendowanych do zatwierdzenia Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasz wniosek "Wykorzystanie dziedzictwa kulturalno-przyrodniczego obszaru Zakola Dolnej Wisły" został sklasyfikowany na 36 miejscu w Polsce (na 162 ujęte w rankingu) i uzyskał 18 punktów (na 22 możliwe). Daje nam to 4 miejsce w województwie. Wysoko oceniono Zintegrowaną Strategię Rozwoju Obszarów Wiejskich przyznając jej 7,1 punkta na 8 możliwych.
Lista w najbliższych dniach powinna zostać zatwierdzona przez ministra a to daje nam dostęp do prawie 500.000 zł na realizację projektów zawartych w ZSROW.
Światowe Targi Smaku w Turynie
26-30 października 2006 r., TERRA MADRE w Turynie - Światowe Targi Smaku
Byliśmy na Terra Madre w Turynie. Obok nas producenci "smaku" z Europy, Azji, Afryki i Ameryki. Mimo, że Polaków było niewielu nasze stoisko prezentowało się nie gorzej od innych. Miody z Doliny Dolnej Wisły, powidła, kiełbasy z Łabiszyna, szynki długodojrzewające, nalewki. Obok unoszące się zapachy francuskich serów, włoskiej szynki, niemieckich kiełbas. Tylko oscypek z Zakopanego przyjechał z opóźnieniem...
Włoska impreza to nie tylko konferencje i wykłady naukowe ale również handel. Słoiczek miodu 250r - 3 Euro. Takoż 300-gramowy słoik Powideł Królewskich.
Targi na Auli UMK
Nasi "nowi" promotorzy, Centrum Targowe Pomorza i Kujaw, zaprosili nas na kolejną imprezę. Jesienne Targi Ogrodnicze w Toruniu. Było zimno ale atmosfera targów była gorąca. Wystarczyło spojrzeć na magiczne "Nalewki Hieronima" i już człowiekowi robiło się gorąco. Pięcioletnia nalewka z kwiatów czarnego bzu, ośmioletnia ratafia z szesnastu owoców... Największym powodzeniam cieszyły się jak zwykle chleby i smalec z "Gzinianki". Szczęśliwy nabywca dwóch ostatnich chlebków, profesor UMK, powiedział, że te chlebki przypominają mu najlepsze lata dzieciństwa. Jajka znajdowane za stodołą, noclegi na sianie, wielki piec, z którego babcia wyciągała rumiane razowe chleby.
Targi na "Łuczniczce w Bydgoszczy"
Kolejny tydzień i kolejna impreza. "Jesienny Kiermasz Ogrodniczy Pomorza i Kujaw" na HWS "Łuczniczka w Bydgoszczy". Przyszedł do Pan Włodzimierz Piotrowski, współwłaściciel Centrum Targowego Pomorza i Kujaw - zachwycony podobno naszymi wystawami - i powiedział, że musimy koniecznie wystawić stoisko na "Łuczniczce". "Dlaczego nie?" - powiedzieliśmy... A oto efekt naszej pracy:
O włos od zwycięstwa!
Tradycyjnie już pod koniec lata w Przysieku organizowana jest impreza "Barwy Lata Dary Jesieni", której towarzyszyły w tym roku XII Krajowe Dożynki Ekologiczne wraz z targami żywności ekologicznej oraz prezentacje Lokalnych Grup Działania z terenu województwa.
Do konkursu na najpiękniejsze stoisko z produktem regionalnym przystąpiło nasze "Zakole". Typową ofertę zawierającą degustację potraw tradycyjnych rozszerzyliśmy tym razem o mały happening. Zorganizowaliśmy pokaz warzenia powideł w kotle kuprowym, prania w balii na tarze, szatkowania i kiszenia kapusty, prasowania żelazkiem z duszą itp.
Zajęliśmy drugie miejsce w konkursie, przegrywając jednym punktem z "Partnerstwem dla Krajny i Pałuk".
Rozliczenie I etapu II schematu PPL+
Rozliczenie I etapu II schematu PPL+ - informacja o postępach
Rozliczenie I etapu II schematu PPL+ - zestawienie rzeczowo-finansowe
Rozliczenie I etapu II schematu PPL+
Rozliczenie I etapu II schematu PPL+ - informacja o postępach
Rozliczenie I etapu II schematu PPL+ - zestawienie rzeczowo-finansowe
Spotkanie "Drogi Smaku" 5-6 October 2007
Drogę Smaku rozpoczęli Włosi. Później dołączyli Hiszpanie, Irlandczycy, Walijczycy, Czesi, Węgrzy, Grecy i... My.
Choć w projekcie "Strada dei Sapori" (Droga Smaku) jesteśmy od kilku miesięcy dopiero teraz spotkaliśmy się z pozostałymi partnerami w Czeskim Pilźnie podczas targów turystycznych. Równolegle z targami odbywało się seminarium "Local product and their labelling in Europe" na którym każdy z partnerów prezentował własny sposób na promocję i waloryzację produktów lokalnych. Nasza prezentacja nosiła tutył "Wędrujące kramy" i była wynikiem doświadczeń, które zbieraliśmy przez ostatni rok.
Wizyta w Pilźnie nie mogła obejść się bez odwiedzenia Browaru Pilsner Urquel i tamtejszego muzeum browarnictwa. Na drugi dzień "powędrowaliśmy z kramami" do Kokasic na Święto Jabłek. Tam warzyliśmy w kotle mus jabłkowy z Antonówek i sprzedawaliśmy swoje produkty. Przebojem (podobno nie znanym w Europie) były racuchy z jabłkami polane musem i cukrem. Następne spotkanie jeszcze w tym roku w Grecji. Tylko żebyśmy nie jechali busem.
III Biesiada w Kiełpiu, 29 września 2007
W programie:
- wystawa starych przedmiotów codziennego użytku
- prezentacja Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego
- konkurs wiedzy o parkach
- konkurs fotograficzny "Przyroda parków krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego"
- konkursy biesiadne
- staropolskie jadło i degustacja
- wystawy rękodzielnictwa
- mini zoo
- zabawa przy muzyce biesiadnej
- przejazdy bryczkami po terenie parku krajobrazowego
- Smażenie powideł śliwkowych w kotłach kuprowych!!!
- Pieczenie baranich szaszłyków!!!
- W czasie biesiady przeprowadzony będzie
- "Wojewódzki Turniej Powideł Śliwkowych"
W konkursie mogą wziąć udział zarówno domowe powidła jak i produkowane metodą tradycyjną w kotłach kuprowych.
Biesiada w Czarżu, 1 września 2007
1 września, sobota, godzina 16.00, ul. Żwirowa 13 "Cztery Pory Roku w Zakolu Dolnej Wisły" to cykl biesiad międzygminnych na których mogą integrować się mieszkańcy sąsiadujących ze sobą gmin skupionych w ramach Lokalnej Grupy Działania Zakole Dolnej Wisły. Biesiada w Czarżu to impreza letnia organizowana przez Gminę Dąbrowa Chełmińska.
Już niedługo impreza jesienna Gminy Kijewo Królewskie: "Biesiada Królewska" w Kiełpiu.