• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
31/01/2008 - 14:16 | PM

Zwycięstwo na Zawiszy!

Zwycięstwo na Zawiszy!

Bydgoszcz, 10 czerwca 2007
Zwycięstwo na Zawiszy!

VII Europejski Festiwal Lekkoatletyczny Dolcan Cup to impreza najwyższej rangi międzynarodowej, jeden z dwóch regularnie odbywających się w Polsce mitingów lekkoatletycznych.

Samorządom miast, gmin i powiatów Urząd Marszałkowski w Toruniu zaproponował umieszczenie stoisk promocyjnych w specjalnie do tego przeznaczonych miejscach przed wejściem na stadion. Stoiska te miały być wizytówką województwa i każdej Małej Ojczyzny - miały pokazywać walory turystyczne, lokalne i regionalne smakołyki, oraz rzemiosło i twórczość ludową, a także folklor.

Jury konkursu wyłoniło trzy najciekawsze i cieszące się największym zainteresowaniem stoiska. Pierwszym miejscem uhonorowano nasze stoisko.

 
31/10/2008 - 14:16 | PM

Sukces!!!

Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa ogłosiła listę rankingową projektów rekomendowanych do zatwierdzenia Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasz wniosek "Wykorzystanie dziedzictwa kulturalno-przyrodniczego obszaru Zakola Dolnej Wisły" został sklasyfikowany na 36 miejscu w Polsce (na 162 ujęte w rankingu) i uzyskał 18 punktów (na 22 możliwe). Daje nam to 4 miejsce w województwie. Wysoko oceniono Zintegrowaną Strategię Rozwoju Obszarów Wiejskich przyznając jej 7,1 punkta na 8 możliwych. 

Lista w najbliższych dniach powinna zostać zatwierdzona przez ministra a to daje nam dostęp do prawie 500.000 zł na realizację projektów zawartych w ZSROW.
 

26/10/2008 - 14:13 | PM

Światowe Targi Smaku w Turynie

26-30 października 2006 r., TERRA MADRE w Turynie - Światowe Targi Smaku                                            

Byliśmy na Terra Madre w Turynie. Obok nas producenci "smaku" z Europy, Azji, Afryki i Ameryki. Mimo, że Polaków było niewielu nasze stoisko prezentowało się nie gorzej od innych. Miody z Doliny Dolnej Wisły, powidła, kiełbasy z Łabiszyna, szynki długodojrzewające, nalewki. Obok unoszące się zapachy francuskich serów, włoskiej szynki, niemieckich kiełbas. Tylko oscypek z Zakopanego przyjechał z opóźnieniem...                                                            

Włoska impreza to nie tylko konferencje i wykłady naukowe ale również handel. Słoiczek miodu 250r - 3 Euro. Takoż 300-gramowy słoik Powideł Królewskich.

14/10/2008 - 14:12 | PM

Targi na Auli UMK

Nasi "nowi" promotorzy, Centrum Targowe Pomorza i Kujaw, zaprosili nas na kolejną imprezę. Jesienne Targi Ogrodnicze w Toruniu. Było zimno ale atmosfera targów była gorąca. Wystarczyło spojrzeć na magiczne "Nalewki Hieronima" i już człowiekowi robiło się gorąco. Pięcioletnia nalewka z kwiatów czarnego bzu, ośmioletnia ratafia z szesnastu owoców... Największym powodzeniam cieszyły się jak zwykle chleby i smalec z "Gzinianki". Szczęśliwy nabywca dwóch ostatnich chlebków, profesor UMK, powiedział, że te chlebki przypominają mu najlepsze lata dzieciństwa. Jajka znajdowane za stodołą, noclegi na sianie, wielki piec, z którego babcia wyciągała rumiane razowe chleby.

Kolejny tydzień i kolejna impreza. "Jesienny Kiermasz Ogrodniczy Pomorza i Kujaw" na HWS "Łuczniczka w Bydgoszczy". Przyszedł do Pan Włodzimierz Piotrowski, współwłaściciel Centrum Targowego Pomorza i Kujaw - zachwycony podobno naszymi wystawami - i powiedział, że musimy koniecznie wystawić stoisko na "Łuczniczce". "Dlaczego nie?" - powiedzieliśmy... A oto efekt naszej pracy:

31/01/2008 - 14:05 | PM

O włos od zwycięstwa!

Tradycyjnie już pod koniec lata w Przysieku organizowana jest impreza "Barwy Lata Dary Jesieni", której towarzyszyły w tym roku XII Krajowe Dożynki Ekologiczne wraz z targami żywności ekologicznej oraz prezentacje Lokalnych Grup Działania z terenu województwa.

Do konkursu na najpiękniejsze stoisko z produktem regionalnym przystąpiło nasze "Zakole". Typową ofertę zawierającą degustację potraw tradycyjnych rozszerzyliśmy tym razem o mały happening. Zorganizowaliśmy pokaz warzenia powideł w kotle kuprowym, prania w balii na tarze, szatkowania i kiszenia kapusty, prasowania żelazkiem z duszą itp. 
Zajęliśmy drugie miejsce w konkursie, przegrywając jednym punktem z "Partnerstwem dla Krajny i Pałuk".
 

Rozliczenie I etapu II schematu PPL+ - informacja o postępach
Rozliczenie I etapu II schematu PPL+ - zestawienie rzeczowo-finansowe

Rozliczenie I etapu II schematu PPL+ - informacja o postępach
Rozliczenie I etapu II schematu PPL+ - zestawienie rzeczowo-finansowe

Drogę Smaku rozpoczęli Włosi. Później dołączyli Hiszpanie, Irlandczycy, Walijczycy, Czesi, Węgrzy, Grecy i... My. 
Choć w projekcie "Strada dei Sapori" (Droga Smaku) jesteśmy od kilku miesięcy dopiero teraz spotkaliśmy się z pozostałymi partnerami w Czeskim Pilźnie podczas targów turystycznych. Równolegle z targami odbywało się seminarium "Local product and their labelling in Europe" na którym każdy z partnerów prezentował własny sposób na promocję i waloryzację produktów lokalnych. Nasza prezentacja nosiła tutył "Wędrujące kramy" i była wynikiem doświadczeń, które zbieraliśmy przez ostatni rok.
Wizyta w Pilźnie nie mogła obejść się bez odwiedzenia Browaru Pilsner Urquel i tamtejszego muzeum browarnictwa. Na drugi dzień "powędrowaliśmy z kramami" do Kokasic na Święto Jabłek. Tam warzyliśmy w kotle mus jabłkowy z Antonówek i sprzedawaliśmy swoje produkty. Przebojem (podobno nie znanym w Europie) były racuchy z jabłkami polane musem i cukrem. Następne spotkanie jeszcze w tym roku w Grecji. Tylko żebyśmy nie jechali busem.

W programie:
 

  • wystawa starych przedmiotów codziennego użytku
  • prezentacja Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego
  • konkurs wiedzy o parkach
  • konkurs fotograficzny "Przyroda parków krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego"
  • konkursy biesiadne
  • staropolskie jadło i degustacja
  • wystawy rękodzielnictwa
  • mini zoo
  • zabawa przy muzyce biesiadnej
  • przejazdy bryczkami po terenie parku krajobrazowego
  • Smażenie powideł śliwkowych w kotłach kuprowych!!!
  • Pieczenie baranich szaszłyków!!!
  • W czasie biesiady przeprowadzony będzie
  • "Wojewódzki Turniej Powideł Śliwkowych"

W konkursie mogą wziąć udział zarówno domowe powidła jak i produkowane metodą tradycyjną w kotłach kuprowych.

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.

Strona korzysta z plików cookie